Toggle Navigation

 

Jagnjetina i boranija

Kuvana jagnjetina sadrži manje holesterola nego piletina ili ćureći batak. S obzirom na sastav i karakteristike mesa, jagnjetina je pogodna i za ishranu bolesnika koji imaju povišene vrednosti holesterola u krvi, srčanih bolesnika kao i osoba s lošom krvnom slikom

Plativoo
Priprema

Jagnjetinu iseći na komade, staviti u šerpu, preliti vodom i kuvati. Na ulju propržiti naseckan crni luk, dodati beli luk, iseckanu šargarepu, boraniju i kratko propržiti. Staviti brašno, crvenu mlevenu papriku i začine. Preliti vodom u kojoj se jagnjetina kuvala. Promešati, staviti ljutu sušenu papričicu i iseckan paradajz i prokuvati par minuta. Servirati pripremljenu boraniju uz jagnjetinu i poslužiti uz krišku raženog hleba.
Sveža jagnjetina se u frižideru može čuvati najduže dva dana a u zamrzivaču dva do tri meseca. Jagnjetina se kuva vrlo polako u dobro zatvorenoj posudi, gotovo bez isparavanja, pa tako meso zadržava sve svoje sokove i mirise.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 83 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 41.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g jagnjetine
    • 600 g boranije
    • 150 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 200 g paradajza
    • 1 suva ljuta papričica
    • 3 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike brašna
    • 300 g raženog hleba