Toggle Navigation

 

Gurmanski ražnjić iz pećnice

Obrok pripremljen na jedan od zdravstveno prihvatljivijih načina kulinarske pripreme – kuvanje i pečenje u pećnici, bez dodate masnoće. Preporučuje se ograničena upotreba soli zarad očuvanja dobrog mineralnog sastava upotrebljenog povrća.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na kocke dimenzije 2 x 2 cm. Papriku iseckati takođe na komade iste veličine, a tikvicu na kolutove prečnika 1 cm. Pripremljene namirnice nizati naizmenično na drvene ili metalne štapiće, začiniti i složiti u podmazan pleh. Peći u rerni zagrejanoj na 200*C, uz povremeno okretanje, oko 30 minuta. Uz gotove ražnjiće servirati zelenu salatu začinjenu sokom od limuna i poslužiti uz krišku kukuruznog hleba.
Zahtevima današnjeg tržišta za niskokaloričnom hranom prilagodili su se i proizvođači svinjskog mesa posebnim procesima hranjenja. Danas meso svinjetine sadrži za oko 30% manje masti nego pre 20 godina. Delovi sa najmanje vidljive masti su ujedno i najmanje kalorični. Pripremom bez dodatka masnoća (kuvanje i gril) ukupna količina masti će biti u granicama prihvatljivog.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 465 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 95 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 232.5 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 47.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g svinjskog mesa
    • 200 g pilećeg belog mesa
    • 200 g sveže paprike
    • 200 g crnog luka
    • 50 g čeri paradajza
    • 200 g tikvica
    • zelena salata
    • 1 limun
    • 400 g kukuruznog hleba