Toggle Navigation

 

Gril tuna sa sosom od tikvica i badema

Tuna (tunjevina), kao i losos, sardina, skuša i haringa sadrži obilje omega-3 masnih kiselina dragocenih za zdravlje, zbog čega je potrebno osigurati njihovu zastupljenost u ishrani. Poželjno je najmanje dva puta nedeljno jesti ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

Plativoo
Priprema

Tunu začiniti, preliti uljem i ostaviti da odstoji. Zagrejati tiganj, staviti tunu i lagano ispeći.

Bademe kratko propržiti, dodati ispržene tikvice i preliti pavlakom za kuvanje. 

Servirati tunu sa sosom od povrća i badema.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 257 mg

Masti - 37 g

Masti (%) - 61 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 128.5 mg

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 30.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 4.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g sveže tune
    • 6 kašika maslinovog ulja
    • 80 g badema
    • 250 g tikvica
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • biber
    • so,