Ajvar pomešati sa jajetom i prezlom. Svinjski file istanjiti tučkom za meso, premazati smesom od ajvara, posuti rendanim trapistom, urolati, a zatim file uviti u režnjeve slanine. Zapeći kratko na ulju sa svih strana, staviti u vatrostalnu činiju i staviti da se peče 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Na preostalo ulje u kome je file zapečen, naliti biljnu pavlaku, dodati ranije obarene njoke, začiniti i posuti seckanim peršunom. File izvaditi iz rerne. Servirati file uz njoke u belom sosu.
Kada u jednom receptu imate svinjsko meso, jaje, slaninu, trapist neminovno je da količina kako ukupnih, tako i zasićenih, aterogenih masti bude iznad preporučenih vrednosti. Neophodno je da sve osobe koje moraju da iz zdravstvenih razloga vode računa o unosu masnoća veličinu porcije prilagode preporukama dobijenim od svog lekara.
Porcija za odraslu osobu - 320 g
Energetska vrednost porcije - 595 kcal
Natrijum - 1355 mg
Masti - 23 g
Masti (%) - 35 %
Zasićene masti - 9 g
Holesterol - 132 mg
Belančevine - 37 g
Belančevine (%) - 25 %
Ugljeni hidrati - 59 g
Ugljeni hidrati (%) - 40 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 160 g
Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal
Natrijum - 677.5 mg
Masti - 11.5 g
Masti (%) - 17.5 %
Zasićene masti - 4.5 g
Holesterol - 66 mg
Belančevine - 18.5 g
Belančevine (%) - 12.5 %
Ugljeni hidrati - 29.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 20 %
Vlakna - 3 g