Prokelj staviti u kipuću vodu i kratko obariti. Ćureće meso začiniti, izgrilovati na delu maslinovog ulja i putera, a potom dodati čeri paradajz i slaninu. U drugom tiganju na preostalom ulju i puteru, prodinstati iseckan crni luk, preliti kiselom pavlakom i začiniti. Procediti prokelj, servirati na tanjir, preliti pripremljenim prelivom od luka i pavlake, a zatim dodati izgrilovano meso sa čeri paradajzom i slaninom. Jelo poslužiti uz raženi hleb.
Po kvalitetu, mlado ćureće meso se može meriti sa telećim mesom, pa se često nalazi u sastavu ishrane bolesnika. Izbor belog pilećeg ili ćurećeg mesa za odrasle je zdravstveno najprihvatljiviji izbor zbog malog sadržaja masti, ukoliko se ne upotrebljava kožica. Međutim, unos ćurećeg mesa treba da ograniče osobe koje boluju od gihta i određene vrste bubrežnih kamenaca jer ćuretina sadrži visoku koncentraciju purina.
Porcija za odraslu osobu - 460 g
Energetska vrednost porcije - 585 kcal
Natrijum - 1040 mg
Masti - 23 g
Masti (%) - 35 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 106 mg
Belančevine - 40 g
Belančevine (%) - 27 %
Ugljeni hidrati - 55 g
Ugljeni hidrati (%) - 38 %
Vlakna - 12 g
Porcija za odraslu osobu - 230 g
Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal
Natrijum - 520 mg
Masti - 11.5 g
Masti (%) - 17.5 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 53 mg
Belančevine - 20 g
Belančevine (%) - 13.5 %
Ugljeni hidrati - 27.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 19 %
Vlakna - 6 g