Toggle Navigation

 

Ćuretina sa prazilukom i rukolom

Za rukolu slobodno možemo reći da spada u grupu dijetetskih namirnica jer u 100 grama ima 0,66 g masti, 2,6 g belančevina, 3,7 g ugljenih hidrata i 1,6 g dijetnih vlakana. Kako čak 91,7% rukole čini voda, njena energetska vrednost je samo 25 kcal na 100 g sveže namirnice.

Plativoo
Priprema

Ćuretinu iseći na kocke i propržiti na maslinovom ulju. Dodati na kolutove isečen praziluk i začiniti. Na tanjir servirati rukolu, dodati ćuretinu i posuti narom. Poslužiti uz krišku crnog hleba.
Neiscrpne su mogućnosti za upotrebu praziluka u domaćinstvu. Osim kao uobičajeno varivo sa krompirom i kao dodatak čorbama, praziluk se može spremiti na još milion različitih načina. Dinstan, zapečen, punjen, sa sosom, za pite, gibanice, palačinke, i naravno, u gotovo sva jela umesto luka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 720 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 400 g praziluka
    • 200 g nara
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • zacin hmeli suneli\n
    • biber
    • so
    • 100 g rukole
    • 300 g crnog hleba