Toggle Navigation

 

Ćureće meso sa senfom i zelenim čajem

Meso peradi je belo, nežno i veoma lako svarljivo. Među najboljim vrstama je mlado ćureće meso, naročito belo meso, oslobođeno od kosti i kožice. Po kvalitetu se može meriti sa telećim mesom.

Plativoo
Priprema

Ćureće belo meso iseći na šnicle i premazati senfom. šnicle peći u tiganju, bez ulja 10 minuta, a zatim ih preliti soja sosom i dodati izmrvljene listiće zelenog čaja. U toku pečenja meso okretati i nalivati vodom po potrebi. Pred kraj pečenja, šnicle posoliti i pobiberiti. Bareni krompir iseći na četvrtine i ispržiti na malo ulja u drugom tiganju, uz dodatak soli i ruzmarina. Ćureća prsa servirati uz prilog od barenog krompira, i poslužiti uz integralni hleb i zelenu salatu.
Ruzmarin je jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje. Njime se začinjava meso, posebno meso peradi i ribe. Grančice ruzmarina se koriste prilikom pripremanja jela na žaru: drže se u posudi sa uljem i njima se ulje nanosi na ribu ili meso. Stavlja se na kuvan ili pečen krompir kome daje posebnu aromu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 625 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 71 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 312.5 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 35.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 1 kašika zelenog čaja
    • 2 kašike senfa
    • biber
    • 2 kašike soja sosa
    • 500 g barenog krompira
    • 1 glavica zelene salate
    • vinsko sirće
    • 2 kašike ulja
    • 300 integralnog hleba
    • ruzmarin