Toggle Navigation

 

Ćufte na pireu od graška

Zrno graška se u kulinarstvu koristi tako što se kuva: sirov, sušen ili konzerviran. Priprema se kao glavno jelo bez mesa, ili sa raznim vrstama mesa, a i kao dodatak uz glavno jelo uz upotrebu raznih začinskih biljaka.

Plativoo
Priprema

Mleveno meso sjediniti, posoliti, pobiberiti, dodati peršunov list, bosiljak, parmezan, beli luk, jaja i dobro izmešati.

Od smese praviti ćufte, panirati ih u brašno i kratko propržiti sa svih strana.

Poređati ih u tepsiju  i ispeći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 10-ak minuta.

Krompir isečen na kocke staviti da se kuva, a nakon toga napraviti pire. Isto to uraditi i sa graškom. Sjediniti oba pirea, dodati mleko i puter i izmešati.

Servirati ćufte i pire na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 35 %

Masti - 29 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 224 mg

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Natrijum - 670 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 112 mg

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Natrijum - 335 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g mlevenog svinjskog mesa
    • 300 ml mlevenog junećeg mesa
    • 1 čen belog luka
    • 2 jaja
    • 40 g parmezana
    • peršunov list
    • so,
    • biber
    • 3 kašike ulja
    • 200 g krompira
    • 400 g graška
    • 50 ml mleka
    • 15 g putera
    • bosiljak