But iseći na 4 dela, blago ga zaseći, posoliti, pobiberiti i staviti na zagrejano ulje da se kratko proprži. Naliti vodom i kuvati 20-ak minuta. Posebno umutiti senf, narendanu limunovu koru i mlevene lešnike. Meso izvaditi iz tiganja, staviti u vatrostalnu tepsiju, preliti pripremljenim prelivom i peći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Gotovo jelo servirati uz prilog od barenog krompira i ražani hleb.
Lešnik spada u grupu jezgrastog voća koje, zbog kalorijske vrednosti i količine masnoća, u piramidi pravilne ishrane svrstavamo u grupu masnoća, zbog čega njihova konzumacija mora biti ograničena i uklopljena u ukupne energetske potrebe organizma.
Porcija za odraslu osobu - 420 g
Energetska vrednost porcije - 560 kcal
Natrijum - 1115 mg
Masti - 26 g
Masti (%) - 39 %
Zasićene masti - 6 g
Holesterol - 67 mg
Belančevine - 32 g
Belančevine (%) - 22 %
Ugljeni hidrati - 59 g
Ugljeni hidrati (%) - 39 %
Vlakna - 12 g
Porcija za odraslu osobu - 210 g
Energetska vrednost porcije - 280 kcal
Natrijum - 557.5 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 19.5 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 33.5 mg
Belančevine - 16 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 29.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %
Vlakna - 6 g