Toggle Navigation

 

Biftek i začinjeno povrće

Muskatni oraščić je začin koji se u prodaji može naći u mlevenom obliku, ali je njegova aroma neuporedivo punija i lepša kada se narenda u jelo neposredno pred kraj kuvanja. Najbolji je onaj pakovan u bočice ili dobro zatvorene kesice, a sa njim i malo rende. Mleveni oraščić brzo gubi začinska svojstva.

Plativoo
Priprema

Šargarepu, bundevu i krompir iseći konkase, posoliti i pobiberiti, staviti u ključalu vodu i kuvati oko 10 minuta. Zatim dodati i tikvice isečene konkase i kuvati povrće još par minuta.

Sitno iseckati beli luk, svež bosiljak i peršun, staviti u činiju, začiniti muskatnim oraščićem, preliti maslinovim uljem i promešati.

Biftek iseći na manje komade, uviti u listove slanine i peći sa svake strane po 2-3 minuta.

Povrće procediti, servirati na tanjir, preliti marinadom od belog luka, a zatim servirati i biftek.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 585 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 39 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 107 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 19.5 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 53.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 80 g pančete
    • 5 kašika maslinovog ulja
    • 200 g šargarepe
    • 300 g bundeve
    • 250 g krompira
    • 100 g tikvica
    • peršunov list
    • 3 čena belog luka
    • bosiljak
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić