Toggle Navigation

 

Bečka musaka

Birajte krompir koji je čvrst, bez oštećenja, isklijalih klica i bez zelenih i crnih površina. Zelene površine na krompiru su znak dugog stajanja na svetlosti. Tada u krompiru dolazi do stvaranja toksičnog alkaloida solanina koji ne samo da menja ukus krompiru, već štetno utiče na zdravlje.

Plativoo
Priprema

U nauljenom tiganju dinstati sitno isečen crni luk i mleveno juneće meso. Nakon nekoliko minuta dodati isečene tikvice, paradajz i beli luk i ostaviti da se kuva. Kuvani krompir izrendati u posudu, preliti kiselom pavlakom i dobijenu smesu presuti u nauljenu vatrostalnu posudu. Meso začiniti i sipati preko krompira. Preko musake izrendati trapist sir, preliti belim vinom i staviti u rernu da se peče 20 minuta na 200 stepeni C. Gotvu bečku musaku servirati na dekorisani tanjir i poslužiti sa crnim hlebom.
Možda vam se desilo da se skuvan krompir prilikom pravljenja pirea pretvorio u lepljivu masu. Najčešći razlog je predugo mešanje ili upotreba miksera ili kuhinjskog aparata. Pri tome se iz krompira oslobađa skrob, koji masu čini lepljivom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 605 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 302.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g kuvanog krompira
    • 500 g mlevene junetine
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 paradajza
    • 1 tikvica
    • 3 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 50 ml belog vina
    • 50 g trapista
    • 50 g kisele pavlake
    • 200 g crnog hleba