Prodinstati iseckan crni luk sa rendanom šargarepom. Dodati mleveno meso, posoliti i pobiberiti. Na puteru kratko propržiti brašno, naliti mleko, začiniti muskatnim oraščićem i kuvati dok se bešamel ne zgusne. U nauljenu vatrostalnu posudu staviti polovinu dinstanog mesa, poređati barena jaja presečena na polovine i prekriti ostatkom mesa. Preliti bešamel sosom i posuti narendanim trapistom. Rernu zagrejati na 200* C i zapeći 20 minuta. Jelo servirati uz zelenu salatu i crni hleb.
Prema savremenim preporukama zdrave fizički aktivne osobe dnevno treba da unesu manje od 300 mg holesterola, dok je za osobe obolele od šećerne bolesti, kardiovaskularne bolesnike i osobe sa povišenim vrednostima masnoća u krvi preporučeni unos manji od 200 mg. S obzirom na to da porcija ove musake sadrži 355 mg holesterola neophodno je da veličinu porcije prilagodite u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem.
Porcija za odraslu osobu - 380 g
Energetska vrednost porcije - 595 kcal
Natrijum - 820 mg
Masti - 25 g
Masti (%) - 39 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 355 mg
Belančevine - 53 g
Belančevine (%) - 37 %
Ugljeni hidrati - 34 g
Ugljeni hidrati (%) - 24 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 190 g
Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal
Natrijum - 410 mg
Masti - 12.5 g
Masti (%) - 19.5 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 177.5 mg
Belančevine - 26.5 g
Belančevine (%) - 18.5 %
Ugljeni hidrati - 17 g
Ugljeni hidrati (%) - 12 %
Vlakna - 2 g