Juneće meso isečeno na krupnije komade prodinstati na crnom luku i doliti malo vode. Kuvati 20 minuta i dodati natopljene sojine komadiće, boraniju, grašak i iseckano povrće: krompir, šaragrepu, paradajz i tikvice. Začiniti crvenom mlevenom paprikom, posoliti i pobiberiti. Sve izmešati i kuvati još pola sata na laganoj vatri, odnosno dok meso i povrće ne omekša. Glavno jelo posuti seckanim peršunom i poslužiti uz krišku ražanog hleba.
Začinska paprika je najčešće mlevena, ređe seckana ili usitnjena u avanu. Aroma i boja joj potiču od mesa i kožice paprike, a ljutina od semenki, mesa i središnjeg dela paprike. Za kvalitet i osobine mlevene paprike bitan je međusobni odnos ovih delova. Kod nas se prodaje kao slatka i ljuta.
Porcija za odraslu osobu - 475 g
Energetska vrednost porcije - 500 kcal
Natrijum - 940 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 9 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 60 mg
Belančevine - 37 g
Belančevine (%) - 30 %
Ugljeni hidrati - 76 g
Ugljeni hidrati (%) - 61 %
Vlakna - 15 g
Porcija za odraslu osobu - 237.5 g
Energetska vrednost porcije - 250 kcal
Natrijum - 470 mg
Masti - 2.5 g
Masti (%) - 4.5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 30 mg
Belančevine - 18.5 g
Belančevine (%) - 15 %
Ugljeni hidrati - 38 g
Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %
Vlakna - 7.5 g