Toggle Navigation

 

Sendviči sa tofu namazom

Tofu ili ”azijski sir” prvi put su napravili Kinezi pre više od 2.000 godina. Izgledom i strukturom podseća na domaći sir u kriškama. Tofu je hranljiva namirnica bogata proteinima, napravljena od sojinog mleka, te predstavlja okosnicu azijske kuhinje. Tofu je japansko ime, dok se u Kini naziva dofu.

Plativoo
Priprema

Kajzerice preseći napola.

U blender staviti tofu sir, masline, susam, senf, pavlaku i margarin.

Sve usitniti i napraviti namaz, pa premazati polutke kajzerica.

Sendviče dekorisati kriškama paradajza i servirati uz šolju čokoladnog mleka.

 

Istraživanja o uticaju sojinih proteina pokazuju da njihov redovan unos pomaže u snižavanju ukupnog holesterola za 30%, lošeg, LDL holesterola za 35-40%. Sojini proteini takođe snižavaju i vrednosti triglicerida i smanjuju sklonost ka stvaranju krvnih ugrušaka. Imaju pozitivan uticaj na dobar holesterol.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 720 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 kajzerice
    • 200 g tofu sira
    • 30 g zelenih maslina
    • 30 g susama
    • 20 g senfa
    • 40 g kisele pavlake
    • 20 g margarina
    • 2 paradajza
    • 800 ml cokoladnog mleka
Ključne reči:
kajzerice tofu sir masline susam senf