Toggle Navigation

 

Pšenica sa brusnicama

Brusnica se može naći sveža, ali se najčešće na tržištu pojavljuje kao smrznuta ili sušena. Najviše aktivnih sastojaka ima u svežoj, potom u smrznutoj, dok je u sušenim brusnicama kao i u soku sadržaj vitamina C i drugih fitonutrijenata značajno niži.

Plativoo
Priprema

Pšenicu skuvati i ostaviti da se ohladi.

Dodati med i mlevene orahe, pa dobro izmešati.

Sipati u činijice, posuti brusnicama i servirati uz ceđeni sok od pomorandže i grejfruta.

 

Sirova brusnica se može čuvati u frižideru nekoliko meseci, ali prethodno treba odstraniti omekšale, smežurale i neugledne primerke. Zamrznuta brusnica se može održati u zamrzivaču i nekoliko godina. Odmrznuti plodovi ce biti mekani i treba ih odmah upotrebiti. Sušeno voće čuvati na hladnom mestu u dobro zatvorenoj ambalaži.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 555 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 91 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 277.5 kcal

Natrijum - 7.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 45.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g pšenice
    • 4 supene kašike meda
    • 100 g grubo mlevenih oraha
    • 60 g sušenih brusnica
    • 800 ml ceđenog soka od pomorandže ili đusa
Ključne reči:
kuvana pšenica med brusnice