Toggle Navigation

 

Pašteta od crvenog pasulja

Crveni pasulj, osim što je veoma ukusan, ima i do deset puta veće količine antioksidanasa i drugih nutritivno vrednih sastojaka nego beli i žuti pasulj. Preporučuje se da se pre kuvanja pasulj očisti i opere i drži potopljen u hladnoj vodi preko noći. Ne preporučuje se dodavanje sode bikarbone jer se tako uništavaju velike količine vitamina B iz pasulja.

Plativoo
Priprema

U blender staviti crveni pasulj, dodati bareno jaje, sitan sir, senf, vorčester sos i peršunov list. Usitniti i napraviti paštetu.

Premazati kriške integralnog hleba paštetom od pasulja i staviti kolut paradajza.

Servirati na tanjir i poslužiti uz sok od jabuke.

 

Pasulj u nutritivnom pogledu predstavlja veoma vrednu namirnicu. Jedna od osobina pasulja je i da ne sadrži gluten, zbog čega je pogodan i za ishranu osoba koje pate od glutenske enteropatije tj. celijakije. Osobe obolele od celijakije umesto integralnog hleba, moraju da koriste hleb od bezglutenskog brašna ili kukuruzni hleb.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 103 g

Ugljeni hidrati (%) - 74 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 51.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 bareno jaje
    • 20 g senfa
    • 1 kašicica vorčester sosa
    • 300 g crvenog pasulja iz konzerve
    • peršunov list
    • 60 g sitnog sira od obranog mleka
    • 200 g paradajza
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml soka od jabuke