Toggle Navigation

 

Namaz od šargarepe

Sitni sir od obranog kravljeg mleka ili „švapski sir“ predstavlja dobar izbor za sve koje vode računa o ishrani. Ima nisku energetsku vrednost i mali sadržaj masti, što mu daje preporuku da se može svakodnevno koristiti u ishrani. Na trpezi može biti kao namaz, sa dodatkom različitog povrća, začinskih biljaka i malih količina mesa, u različitim slanim, ali i slatkim jelima.

Plativoo
Priprema

U veću posudu narendati svežu šargarepu, dodati iseckanu prašku šunku, peršunov list i sitan sir, pa dobro promešati.

Zemičke preseći na polovine, premazati namazom od šargarepe i servirati na tanjir.

Uz sendviče poslužiti sok od pomorandže.

 

Ovaj obrok se odlikuje niskim sadržajem holesterola, ukupnih i zasićenih masnoća, pa je pogodan i za osobe koje iz zdravstvenih razloga moraju da vode računa o njihovom unosu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 295 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 9.5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g praške šunke
    • 150 g šargarepe
    • 100 g sitnog sira
    • peršunov list
    • 4 zemičke
    • 800 ml soka od pomorandže