Toggle Navigation

 

Salata sa kozicama (posno)

Paradajz je jedna od najraširenijih povrtarskih kultura. Plodovi mogu biti crvene, žute, narandžaste, zelene, ružičaste ili bele boje, kao i različitih oblika i veličina. Prvi paradajz koji se uzgajao u Evropi, bio je žute boje pa su ih italijani nazivali „pomi o’doro“ (zlatna jabuka).

Plativoo
Priprema

U činijicu staviti senf, šećer, deo ulja, balzamiko sirće i promešati.

Ostatak ulja zagrejati u tiganju, dodati kozice, začiniti i kratko propržiti.

U činiju staviti zelenu salatu isečenu na rezance, dodati rukolu i promešati.

Salate servirati na tanjir, preko poređati žuti čeri paradajz presečen na polovine i kozice i preliti pripremljenim dresingom.

Uz doručak poslužiti kifle i sok od grejpfruta.

 

Svežu rukolu možete čuvati u frižideru na temperaturi od 4-8°C, u dobro pokrivenoj posudi par dana ali je najbolje pripremiti je odmah jer stajanjem čak i na hladnom mestu gubi velike količine dragocenog C vitamina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 520 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 815 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 76 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 407.5 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Dresing:
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 20 g senfa
    • 1 kašika šećera
    • 3 kašike balzamiko sirćeta
  • Ostali sastojci:
    • 300 g kozica
    • 100 g rukole
    • 250 g žutog paradajza
    • so
    • biber
    • 800 ml soka od grejpfruta
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 zelena salata
    • 4 integralne kifle