Toggle Navigation

 

Božanstvena torta

Sam naziv ove torte sve govori...

Plativoo
Priprema

Kore: Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim dodavati 8 kašika šećera i mutiti da se šećer istopi. Na kraju dodati 2 kašike brašna i 5 kašika oraha. Lagano promešati varjačom. Obložiti pleh papirom za pečenje i sipati smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200*C, dok ne porumeni. Od preostalog materijala napraviti još dve kore.

Fil 1: U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti 2 dl mleka sa žumancima i brašnom i sipati u ključalo mleko i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. ostaviti da se krem ohladi. Umutiti 250 g margarina sa šećerom u prahu i dodati smesi sa žumancima. Mutiti mikserom da bude homogeno.

Fil 2: Mlevene orahe preliti sa 2 dl vrelog mleka.

Izdvojiti trećinu smese od žumanaca i u nju dodati poparene orahe, a u ostatak fila dodati 200 g istopljene čokolade i umutiti mikserom. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, a potom naneti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Premazati je belim filom sa orasima, naneti preostali šlag i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade.

Glazura: Na umerenoj temperaturi otopiti 100 g čokolade sa 50 g margarina i preliti preko torte.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Sastojci

    • 15 belanaca
    • 24 kašike šećera
    • 15 kašika mlevenih oraha
    • 6 kašika brašna
    • 15 žumanaca
    • 10 kašika šećera
    • 9 kašika brašna
    • 250 g šećera u prahu
    • 250 g margarina
    • 150 g mlevenih oraha
    • 100 g crne čokolade
    • 4 dl slatke pavlake
    • fil 2:
    • fil 1:
    • žumanaca
    • glazura:
    • 1 l mleka
    • 200 ml mleka
    • 200 g crne čokolade
    • 50 g margarina