Salatu očistiti, oprati i iseći na široke rezance. šargarepu izrendati, papriku iseckati na rezance, paradajz na četvrtine, a šampinjone i krastavce na listiće. Staviti pripremljeno povrće u činiju, posoliti, pobiberiti i sve izmešati. Napraviti preliv od balzamiko sirćeta i maslinovog ulja, te preliti salatu. Salatu služiti uz ražani hleb.
Tamniji listovi salate su izrazito bogati folatima, beta karotenom, vitaminom C i kalijumom. Zelena salata je odlična za varenje i rad jetre, a pravi je saveznik svih vrsta dijeta za mršavljenje – 100 g sadrži samo 13 kcal.
Porcija za odraslu osobu - 585 g
Energetska vrednost porcije - 395 kcal
Natrijum - 800 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 28 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 10 g
Belančevine (%) - 10 %
Ugljeni hidrati - 62 g
Ugljeni hidrati (%) - 62 %
Vlakna - 16 g
Porcija za odraslu osobu - 292.5 g
Energetska vrednost porcije - 197.5 kcal
Natrijum - 400 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 14 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 5 g
Belančevine (%) - 5 %
Ugljeni hidrati - 31 g
Ugljeni hidrati (%) - 31 %
Vlakna - 8 g