Toggle Navigation

 

Zapečeni rezanci sa sirom i prokeljom

Nutricionisti preporučuju da se poveća upotreba voća i povrća u ishrani, naročito tamno zelenog lisnatog povrća (krucifera) kao što su brokoli, kupus, kelj, prokelj i karfiol sa ciljem prevencije mnogih bolesti, posebno nekih oblika malignih bolesti. 

Plativoo
Priprema

U kipućoj slanoj vodi skuvati rezance. Gotove rezance ocediti, dodati sir i predthodno obareni prokelj.

Sve lagano sjediniti i sipati u odgovarajuću posudu.

Posebno umutiti jaja, dodati jogurt, začiniti, preliti rezance i zapeći u rerni 20 minuta na 220*C.

Pre serviranja jelo posuti seckanim peršunom.

 

Obrok bez mesa sa niskim sadržajem masti, obiluje visokovrednim belančevinama. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 111 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 55.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 350 g suve testenine
    • 250 g sitnog sira
    • 1 kašika ulja
    • 300 g prokelja
    • 200 ml jogurta
    • 2 jajeta
    • so
    • peršunov list