Toggle Navigation

 

Tunjevina sa povrćem u aspiku

Želatin u svom osnovnom industrijskom obliku predstavlja bledožuti, bezukusni puder, granule ili listiće koji se dodaju u slatka ili slana jela kako bi se postigla čvrstina i želatinozna konzistencija. U domaćinstvu se ista struktura može postići dugotrajnim kuvanjem supe od životinjskih kostiju, koja će nakon hlađenja želatinizovati.

Plativoo
Priprema

U ključalu vodu lagano mešajući sipati razmućen želatin. Kuvati uz stalno mešanje, skinuti sa vatre i posudu sa želatinom staviti u veću posudu sa hladnom vodom. Tunjevinu ocediti od viška ulja, pa pomešati sa kuvanim mešanim povrćem,iseckanim maslinama i prazilukom. Posoliti, pobiberiti, posuti peršunom, lagano izmešati i staviti u okrugli kalup. Sve preliti ne previše ohlađenim želatinom i ostaviti da se ohladi. Izvaditi tunjevinu u aspiku iz kalupa, servirati na tanjir uz kriške limuna i poslužiti hladno.
Pošto je želatin belančevina koja se dobija od životinjskih produkata, potrebno je striktno poštovanje proizvodnog procesa da bi se na kraju dobio kvalitetan i bezbedan proizvod. štetni mikroorganizmi, nečistoće i brojni zagađivači, mogu u velikoj meri da utiču na ispravnost želatina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 1400 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 12.5 mg

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 350 g tunjevine
    • 1 praziluk
    • 400 g mešanog kuvanog povrća
    • 500 ml vode
    • 50 g želatina
    • 30 g zelenih maslina
    • 400 g crnog hleba
    • so
    • biber
    • peršun
    • 1 limun