Toggle Navigation

 

Toskana testenine (posno)

Kad se na spisku potrebnih namirnica nađu testenina, paradajz, maslinovo ulje, šampinjoni, beli i crni luk rezultat je jelo sa odlikama mediteranske kuhinje. Iako mediteransku kuhinju odlikuje relativno visok udeo masnoće u energetskoj vrednosti obroka, ona je u osnovi veoma zdrava, jer dominiraju jednostruko i višestruko nezasićene masnoće.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti naseckan crni i beli luk, a zatim dodati iseckane šampinjone. Kada se sve uprži dodati paradajz pelat i sok od paradajza (dodati i šećer da sos ne bi bio kiseo). Kuvati par minuta dok se blago ne zgusne. Promešati, staviti barenu testeninu, posoliti, pobiberiti i posuti seckanim peršunom. Sve dobro sjediniti i gotovu testeninu servirati na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 240 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g šampinjona
    • 600 g barene testenine
    • 200 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 350 g paradajz pelata
    • 150 ml soka od paradajza
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 10 g šećera
    • so
    • biber
    • peršunov list