Toggle Navigation

 

Sojini odresci u bešamelu

Prerada mesa u razne vrste pršuta ima relativno najdužu istoriju. Međutim, ima veoma malo podataka o toj proizvodnji u našim uslovima. Proizvode se, uglavnom, u četiri geografska područja po kojima su i nazvani: dalmatinski, užički, kraški i njeguški pršut. U suštini nema bitnih razlika između njeguškog, dalmatinskog i kraškog pršuta u pogledu načina proizvodnje. Razlike su, prvenstveno, u pogledu organoleptičkih osobina, što je uslovljeno razlikama u klimi i trajanju pojedinih etapa u procesu proizvodnje (dimljenje, sušenje i dr.).

Plativoo
Priprema

U vatrostalnu posudu poređati isečen bareni krompir i hidrirane odreske soje. Napraviti bešamel sos od putera, brašna i mleka i preliti soju i krompir. Posuti iseckanom pršutom i zapeći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 10-ak minuta. Sojine odreske u bešamelu servirati odmah.
Bešamel sos je karakterističan sastojak italijanske kuhinje, naročito za različita jela od testenine. Da bi se smanjla energetska vrednost i sadržaj masti u sosu, poželjno je da se koristi minimalna količina ulja ili putera i obrano mleko i voda.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g hidriranih sojinih odrezaka
    • 100 g pršute
    • 20 g putera
    • 1 kašika ulja
    • 2 kašike brašna
    • 350 ml mleka
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • muskatni oraščić
    • 600 g barenog mladog krompira