Na umereno zagrejanom ulju lagano propržiti pirinač, posoliti ga i zaliti dvostrukom količinom vrele vode u odnosu na pirinač (600 ml). Lagano mešati 2-3 minuta. Posudu poklopiti i nakon 2 minuta skinuti sa vatre.
Za to vreme na malo ulja propržiti sitno sečen crni luk, pa kad porumeni dodati usitnjeni paradajz pelat, začine i sitno sečeni beli luk. Sve to podliti belim vinom i krčkati 5 minuta pa dodati dagnje i nastaviti sa krčkanjem još 3-4 minuta.
Odvojiti deo sosa (1 šoljica za kafu) a u ostatak sosa sipati obareni pirinač. Promešati na tihoj vatri, dodati parmezan i začiniti po ukusu.
U odgovarajući formu sipati rižoto, istresti na tanjir i dekorisati odvojenim delom sosa, limunom, maslinama i peršunom.
Porcija za odraslu osobu - 400 g
Energetska vrednost porcije - 450 kcal
Natrijum - 700 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 19 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 18 mg
Belančevine - 14 g
Belančevine (%) - 13 %
Ugljeni hidrati - 73 g
Ugljeni hidrati (%) - 68 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 200 g
Energetska vrednost porcije - 225 kcal
Natrijum - 350 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 9.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 9 mg
Belančevine - 7 g
Belančevine (%) - 6.5 %
Ugljeni hidrati - 36.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 34 %
Vlakna - 2 g