Kelj blanširati u kipućoj vodi, a zatim ga ocediti i sitno iseći. Crni i beli luk sitno iseckati i propržiti na maslinovom ulju, te dodati paradajz pelat i kuvati 5 minuta. Povrće posoliti i pobiberiti, pa dodati bareni pirinač i kelj. Rižoto od kelja poslužiti uz krišku crnog hleba.
Kelj kakav danas poznajemo, selekcijom su stvorili vredni belgijski povrtari, a odatle se proširio najpre u Francusku, a potom u Holandiju i Nemačku, a ubrzo potom i u celu Evropu. Pored običnog, glavičastog kelja koji je i najrasprostranjeniji, u upotrebi su i lisnati kelj i kelj pupčar ili prokelj.
Porcija za odraslu osobu - 360 g
Energetska vrednost porcije - 415 kcal
Natrijum - 800 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 20 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 14 %
Ugljeni hidrati - 70 g
Ugljeni hidrati (%) - 66 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 180 g
Energetska vrednost porcije - 207.5 kcal
Natrijum - 400 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 10 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 7.5 g
Belančevine (%) - 7 %
Ugljeni hidrati - 35 g
Ugljeni hidrati (%) - 33 %
Vlakna - 4 g