Praziluk iseći na kockice i dinstati na ulju. Posoliti, pobiberiti i dodati meso. Dinstati 20-ak minuta, a potom uliti paradajz pelat i začiniti bosiljkom. Krčkati par minuta. široke rezance servirati na tanjir i preliti smesom od praziluka i junetine. Večeru poslužiti toplu.
Praziluk je veoma stara kultivisana biljka koja je u najbližem srodstvu sa svim vrstama luka. Aroma mu je, međutim, blaža od ukusa većine srodnika. Praziluk kupite istog dana kada ćete ga koristiti, a ukoliko ga ne upotrebite odmah, odsecite vrhove listova i čuvajte ga u kutiji za povrće u frižideru ili na hladnom mestu, i to maksimalno nekoliko dana.
Porcija za odraslu osobu - 350 g
Energetska vrednost porcije - 470 kcal
Natrijum - 300 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 17 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 80 mg
Belančevine - 33 g
Belančevine (%) - 28 %
Ugljeni hidrati - 62 g
Ugljeni hidrati (%) - 55 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 175 g
Energetska vrednost porcije - 235 kcal
Natrijum - 150 mg
Masti - 4 g
Masti (%) - 8.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 40 mg
Belančevine - 16.5 g
Belančevine (%) - 14 %
Ugljeni hidrati - 31 g
Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %
Vlakna - 4 g