Patlidžan preseci na pola po dužini i izdubiti. Na zagrejano ulje staviti meso iseckano na kocke, dodati beli luk, naseckanu sredinu patlidžana, čeri paradajz, mocarelu i začine. Pripremljenom smesom napuniti patlidžane, pokriti folijom i staviti da se zapeku 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Servirati patlidžane na tanjir i poslužiti dok su još topli.
Plavi patlidžan je biljka koja je dobra za srce jer sadrži znatne količine kalijuma, minerala koji pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Patlidžan sadrži biološki aktivne fitohemikalije – saponin i antocijan nasunin za koje se smatra da imaju antioksidativna, antialergijska, protivzapaljenska i antikancerogena svojstva.
Porcija za odraslu osobu - 410 g
Energetska vrednost porcije - 365 kcal
Natrijum - 504 mg
Masti - 17 g
Masti (%) - 41 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 77 mg
Belančevine - 41 g
Belančevine (%) - 45 %
Ugljeni hidrati - 13 g
Ugljeni hidrati (%) - 14 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 205 g
Energetska vrednost porcije - 182.5 kcal
Natrijum - 252 mg
Masti - 8.5 g
Masti (%) - 20.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 38.5 mg
Belančevine - 20.5 g
Belančevine (%) - 22.5 %
Ugljeni hidrati - 6.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 7 %
Vlakna - 4 g