Toggle Navigation

 

Punjeni paradajz na kaluđerski način (posno)

Paradajz je izuzetno lekovita biljka, čija konzumacija ima pozitivne efekte na zdravlje, a posebno se izdvaja njegov efekat na zdravlje srca. Paradajz sadrži likopen, jedan od najsnažnijih antioksidanata, čije dejstvo naročito u kuvanom paradajzu pomaže u sprečavanju raka prostate.

Plativoo
Priprema

Sa paradajza odseći gornji deo tzv.polkopac i pažljivo izdubiti sredinu. Zatim sve to sitno iseckati i zajedno sa sitno iseckanim lukom propržiti na maslinovom ulju oko 5 minuta. U tiganj dodati suvo grožđe, promešati i dodati bareni pirinač.  Posoliti, pobiberiti, posuti peršunom i smesom napuniti paradajze. Rernu zagrejati na 200*C i staviti punjene paradajze da se zapeku oko 15 minuta. Punjeni paradajz servirati i poslužiti uz krišku ražanog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 187.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 veca paradajza
    • 150 g crnog luka
    • 150 g barenog pirinča
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 20 g suvog grožda
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 120 g ražanog hleba