Svinjsko meso izlupati tučkom, posoliti, pobiberiti, dodati iseckani suvi vrat i sir i uviti u rolnice. Meso kratko propržiti na zagrejanom ulju. Rolnice poređati u vatrostalnu posudu, dodati ranije obareni krompir i prokelj, a zatim preliti umućenom pavlakom i jajima. Zapeći u zagrejanoj rerni na 200*C 10-ak minuta. Večeru servirati uz salatu od svežeg kupusa.
Ovaj obrok je dobar primer koliko je važno pravilno kombinovati namirnice. Suvi vrat, trapist, kisela pavlaka i žumanca iz jaja, su namirnice koje sadrže zasićene masti. Sve te namirnice, koje su pojedinačno gledane, zastupljene u relativno malim količinama, kombinovane zajedno, za rezultat imaju povećan udeo kako ukupnih, tako i zasićenih masti u energetskoj vrednosti porcije.
Porcija za odraslu osobu - 440 g
Energetska vrednost porcije - 500 kcal
Natrijum - 1130 mg
Masti - 32 g
Masti (%) - 36 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 193 mg
Belančevine - 45 g
Belančevine (%) - 33 %
Ugljeni hidrati - 41 g
Ugljeni hidrati (%) - 31 %
Vlakna - 10 g
Porcija za odraslu osobu - 220 g
Energetska vrednost porcije - 250 kcal
Natrijum - 565 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 18 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 96.5 mg
Belančevine - 22.5 g
Belančevine (%) - 16.5 %
Ugljeni hidrati - 20.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %
Vlakna - 5 g