Toggle Navigation

 

Piletina šardone

Novija istraživanja pokazuju da kukuruz postupkom konzervisanja ne gubi vrednost, već upravo suprotno. Postupak zagrevanja pri konzervisanju kukuruza povećava ukupnu antioksidativnu aktivnost i nivo bioaktivnih fenola.

Plativoo
Priprema

Narendanu koru i sok od jednog limuna pomešati sa belim vinom, solju i biberom da bi dobili marinadu. Piletinu iseći na tračice, staviti u marinadu i ostaviti da odstoji 30 minuta. U tiganj sipati ulje, dodati tikvice isečene na kolutove i papriku isečenu na duge trake. Kratko propržiti pa dodati klipčiće kukuruza i uz stalno mešanje pržiti još par minuta. Povrće izvaditi, a u isti tiganj staviti piletinu i peći dok ne porumeni. Naliti je marinadom koju smo sačuvali i kuvati 5-8 minuta. Vratiti povrće u tiganj sa piletinom, začiniti i promešati. Jelo servirati na tanjir i poslužiti uz ražani hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 300 g tikvica
    • 200 g zelene paprike
    • 200 g klipčića kukuruza šećerca
    • peršunov list
    • 2 limuna
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 150 ml belog vina
    • 300 g ražanog hleba