Plavi patlidžan oguliti, iseći na kolutove i skuvati u ključaloj vodi. Gotov patlidžan ocediti i malo ohladiti. Za to vreme na zagrejanom ulju propržiti beli luk, dodati usitnjen pelat, posoliti, pobiberiti, začiniti bosiljkom i origanom i kuvati dok ne proključa. Na dno vatrostalne posude staviti kriške integralnog hleba, preko poređati obaren patlidžan, preliti sosom i po površini narendati trapist. Zapeći u rerni 20 minuta na 220*C. Poslužiti toplo.
Plavi patlidžan je lako kvarljiv. Osetljiv je i na hladnoću i na toplotu, pa je idealna temperatura za čuvanje oko 10*C. Plod ne treba seći pre odlaganja u frižider jer i najmanje oštecenje kore brzo dovodi do truljenja mesa.
Porcija za odraslu osobu - 490 g
Energetska vrednost porcije - 450 kcal
Natrijum - 530 mg
Masti - 15 g
Masti (%) - 28 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 12 mg
Belančevine - 17 g
Belančevine (%) - 15 %
Ugljeni hidrati - 66 g
Ugljeni hidrati (%) - 57 %
Vlakna - 19 g
Porcija za odraslu osobu - 245 g
Energetska vrednost porcije - 225 kcal
Natrijum - 265 mg
Masti - 7.5 g
Masti (%) - 14 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 6 mg
Belančevine - 8.5 g
Belančevine (%) - 7.5 %
Ugljeni hidrati - 33 g
Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %
Vlakna - 9.5 g