Toggle Navigation

 

Pastrmka sa pikantnim sosom

Dimljena pastrmka je visoko kvalietan proizvod, delikatnog ukusa i mirisa, koji se može naći tokom cele godine u dobro snabdevenim supermarketima. Postoje dva postupka dimljenja pastrmke, topli i hladni. Vrhunski ukus se postiže postupkom hladnog dimljenja na temperaturi do 28*C, čime se čuvaju svi hranljivi sastojci. Dimljenu pastrmku možete čuvati u frižideru do 7 dana ili u zamrzivaču do 90 dana.

Plativoo
Priprema

Sir, jogurt, ren i iseckan vlašac sjediniti u činijici, začiniti, dobro promešati i pripremiti sos. Na zagrejanom ulju grilovati dimljene filete pastrmke. Servirati filete pastrmke na tanjir uz ranije obaren krompir i preliti pikantnim sosom.
Količina natrijuma u samo jednoj porciji ovog obroka, veća je od ukupno preporučene količine za ceo dan. Kako prevelika količina soli tj. natrijuma u hrani može da kod osetljivih osoba dovede do povećanja krvnog pritiska, osobama sa hipertenzijom se ovo jelo ne preporučuje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 405 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 2755 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 52 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 202.5 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 1377.5 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 26 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g barenog krompira
    • 400 g dimljene pastrmke
    • 200 g sitnog sira od obranog mleka
    • 150 ml jogurta od obranog mleka
    • 40 g rena
    • so
    • biber
    • vlašac
    • 1 kašika ulja