Toggle Navigation

 

Dimljena pastrmka sa restovanim krompirom (posno)

Postoje dve vrste dimljene pastrmke, a to su toplo i hladno dimljena. Toplo dimljena pastrmka je, u toku procesa dimljenja, potpuno kuvana u peći za sušenje, dok je hladno dimljena konzerviran proizvod kod kojeg se koristi hladan dim kao kod lososa. Za proces dimljenja se koriste različite vrste drveta što rezultuje karakterističnim ukusom. U Britaniji se koriste hrast ili bukva, a u delovima severne i istočne Evrope, najčešće smreka.

Plativoo
Priprema

Na delu maslinovog ulja izgrilovati dimljenu pastrmku (ribu grilovati oko 1 minut sa svake strane). Iseckan crni luk prodinstati na preostalom ulju. Dodati malo vode, mlevenu crvenu papriku i narendan bareni krompir. Začiniti, promešati i dodati peršunov list. Na tanjir servirati dimljenu pastrmku i prilog od restovanog krompira. Uz glavno jelo poslužiti i raženi hleb.

Dimljena pastrmka je veoma cenjena zbog svoje delikatne strukture, ukusa i mirisa. Međutim, zbog tehnologije pripreme koja podrazumeva usoljavanje, a potom dimljenje ribe, dimljena pastrmka sadrži veliku količinu natrijuma, koji dovodi do porasta krvnog pritiska.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 3830 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 52 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 1915 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g dimljene pastrmke
    • 600 g barenog krompira
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 300 g crnog luka
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 200 g raženog hleba