Toggle Navigation

 

Ljuti povrtni pilav sa kobasicom i piletinom

Kod pojedinih osoba ljuta hrana može izazvati različite tegobe od strane organa za varenje, poput gorušice. Da li će začinjena hrana izazvati gorušicu u velikoj meri zavisi i od količine koja je uneta, tako da mnogi ističu da im mala količina ljute hrane ne izaziva tegobe. U svakom slučaju, sa ljutom hranom oprezno, pogotovo ako već imate problema sa organima za varenje.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti belo pileće meso isečeno na kocke, dodati luk isečen konkase i kobasicu isečenu na kolutove. Zatim dodati papriku, kratko prodinstati, staviti paradajz i začiniti. Sve propržiti par minuta, dodati bareni pirinač i promešati. Servirati ljuti pilav na tanjir i poslužiti uz raženi hleb
Budite oprezni kada kuvate i rukujete svežom čili ili drugim vrstama veoma ljutih paprika. Najmoćniji sastojak paprike je alkaloid kapsaicin, koji u dodiru sa kožom, sluzokožom usne duplje ili očiju, izaziva snažan osećaj pečenja. U slučaju potrebe, kožu možete isprati obilnim količinama čiste vode ili hladnog, prokuvanog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1355 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 77 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 78 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 677.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 38.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g pilećeg belog mesa
    • 300 g ljute kobasice
    • 100 g crnog luka
    • 300 g paprike
    • 200 g paradajza
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 600 g barenog pirinča
    • 200 g raženog hleba