Obaren krompir iseći na kolutove, staviti u činiju, posoliti, pobiberiti i preliti sokom od limuna. Sardine usitniti viljuškom, dodati u posudu sa krompirom i promešati. Pripremljenu salatu servirati na tanjir, posuti iseckanim vlašcem i dekorisati maslinama. Uz večeru poslužiti sok od grejpfruta.
Masline su vrlo dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Čak 75% masti čini oleinska kiselina, koja snižava nivo holesterola. Masline se razlikuju po veličini, obliku, boji i ukusu. Boja i tekstura kože zavise od metoda obrade, od fermentacije do čuvanja koje može biti u ulju, vodi, rasolu ili soli.
Porcija za odraslu osobu - 470 g
Energetska vrednost porcije - 525 kcal
Natrijum - 1140 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 27 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 106 mg
Belančevine - 29 g
Belančevine (%) - 22 %
Ugljeni hidrati - 68 g
Ugljeni hidrati (%) - 51 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 235 g
Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal
Natrijum - 570 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 13.5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 53 mg
Belančevine - 14.5 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 34 g
Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %
Vlakna - 4 g