Gambore u ljusci peći u tiganju koji je prethodno premazan maslinovim uljem.
Suve šljive kuvati u belom vinu, uz dodatak crnog bibera u zrnu i kašike žutog šećera. Kada šljive puste boju, zaliti ih konjakom i flambirati.
Pirinač sa rukolom staviti na sredinu tanjira za posluživanje a preko poređati gambore, te preliti sosom od konjaka I suvih šljiva. Dekorisati čeri paradajzom.
Gambori, kao i većina morskih plodova, imaju malo masti, ali sadrže veće količine holesterola koji, kako tvrde naučnici, ne resorbuje i ne stvara loš holesterol. Uz to sadrži i velike količine cinka koji jača imunitet.
Porcija za odraslu osobu - 460 g
Energetska vrednost porcije - 500 kcal
Natrijum - 500 mg
Masti - 3 g
Masti (%) - 11 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 230 mg
Belančevine - 37 g
Belančevine (%) - 31 %
Ugljeni hidrati - 49 g
Ugljeni hidrati (%) - 58 %
Vlakna - 10 g
Porcija za odraslu osobu - 230 g
Energetska vrednost porcije - 250 kcal
Natrijum - 250 mg
Masti - 1.5 g
Masti (%) - 5.5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 115 mg
Belančevine - 18.5 g
Belančevine (%) - 15.5 %
Ugljeni hidrati - 24.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 29 %
Vlakna - 5 g