Toggle Navigation

 

Zapečene tikvice sa čerijem i mocarelom

Prilikom kupovine tikvica, naročito na kraju sezone, birajte one čija kora nije pretvrda jer je to znak da je plod prezreo, da ima tvrde semenke i osušen središnji deo.

Plativoo
Priprema

Tikvice preseći na pola i izdubiti sredinu. Pomešati maslinovo ulje i sitno iseckan beli luk i premazati tikvice.

Napuniti tikvice čeri paradajzom i staviti u rernu zagrejanu na 180°C na 15 minuta da se zapeku.

Izvaditi iz rerne, posoliti, pobiberiti, poređati kolutove mocarele i vratiti u rernu da se još malo zagreju, dok se mocarela ne rastopi.

Servirati i dekorisati svežim bosiljkom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 67 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Natrijum - 266 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 72.5 kcal

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 33.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Natrijum - 133 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 veće tikvice
    • 150 g čeri paradajza
    • 200 g mocarele
    • 3 čena belog luka
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • so,
    • biber
    • bosiljak