Toggle Navigation

 

Tikvice sa mesom i parmezanom

Beli luk sadrži više od 200 biološki aktivnih supstanci, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime. Izuzetno je bogat manganom, selenom, fosforom, vitaminom C i vitaminom B6. Beli luk je hiljadama godina poznat kao lekovita biljka širokog spektra delovanja.

Plativoo
Priprema

Tikvice iseći na deblje kolutove i kratko ih zapeći sa obe strane u zagrejanom tiganju. Tikvice poređati u tepsiju. Zagrejati ulje, staviti iseckan crni i beli luk, kratko propržiti a zatim dodati mleveno meso. Dinstati par minuta, dodati razmućen paradajz pire i 2/3 količine parmezana, promešati i napuniti tikvice. Posuti preostalim parmezanom i zapeći 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180*C

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 639 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 68 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 319.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g tikvica
    • 300 g mlevenog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 100 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • 80 g parmezana
    • 1 kašika paradajz pirea
    • so
    • biber