Toggle Navigation

 

Suza salata

Keleraba pripada Brasica porodici, zajedno sa kupusom, keljom i prokeljom. Manje primerke kelerabe ne treba ljuštiti, dok se kora srednjih i većih keleraba mora odstraniti pre upotrebe. Hrskavo sveže „meso“ kelerabe se odlično slaže sa drugim vrstama povrća u salatama, a kuvana na pari ili barena i isečena na kockice, listiće ili tračice, keleraba može obogatiti ukus svakog variva.

Plativoo
Priprema

Kelerabu i jabuku narendati, dodati marinirani ren, ulje, sirće i so. Salatu promešati, servirati i posuti sitno seckanom mirođijom.
Iako se ovo predjelo odlikuje sadržajem masti većim u odnosu na trenutno aktuelne preporuke, ne sadrži holesterol, dok su zasićene, aterogene masne kiseline u granicama preporučenih vrednosti. Osobe koje imaju ograničenja u unosu masti, mogu da smanje količinu ulja tokom pripreme, i na taj način i ukupnu količinu masti u predjelu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 200 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 100 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

260 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g kelerabe
    • 300 g jabuka
    • 100 g mariniranog rena
    • mirodija
    • 2 kašike ulja
    • 3 kašike jabukovog sirćeta
    • so