Toggle Navigation

 

Čorba od kelerabe (posno)

Keleraba pripada Brasica porodici, zajedno sa kupusom, keljom i prokeljom. U pitanju je namirnica male energetske vrednosti, budući da 100 g kelerabe ima oko 27 kcal. Ista količina kelerabe sadrži i 91 g vode, 1.7 g proteina, 6.20 g ugljenihhidrata i 0.10 g masti. Takođe, treba napomenuti da je keleraba i odličan izvor dijetnih vlakana jer sadrži 3.6 g na 100 g namirnice.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti naseckan crni luk, dodati narendanu šargarepu i kelerabu. Naliti vodom i kuvati 20-ak minuta. Čorbu začiniti, izmiksati u blenderu, vratiti u serpu i kuvati jo 2-3 minuta. Servirati čorbu od kelerabe u tanjire i posuti peršunovim listom.
Hrskavo sveže „meso“ kelerabe se odlično slaže sa drugim vrstama povrća u salatama, a kuvana na pari ili barena i isečena na kockice, listiće ili tračice, keleraba može obogatiti ukus svakog variva. Manje primerke kelerabe ne treba ljuštiti, dok se kora srednjih i većih keleraba mora odstraniti pre upotrebe. Odličan je izvor vlakana i vitamina C.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 220 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 67.5 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g rendane kelerabe
    • 150 g crnog luka
    • 1 kašike maslinovog ulja
    • 200 g rendane šargarepe
    • so
    • biber
    • peršunov list