Na ulju propržiti naseckan crni luk, dodati narendanu šargarepu i kelerabu. Naliti vodom i kuvati 20-ak minuta. Čorbu začiniti, izmiksati u blenderu, vratiti u serpu i kuvati jo 2-3 minuta. Servirati čorbu od kelerabe u tanjire i posuti peršunovim listom.
Hrskavo sveže „meso“ kelerabe se odlično slaže sa drugim vrstama povrća u salatama, a kuvana na pari ili barena i isečena na kockice, listiće ili tračice, keleraba može obogatiti ukus svakog variva. Manje primerke kelerabe ne treba ljuštiti, dok se kora srednjih i većih keleraba mora odstraniti pre upotrebe. Odličan je izvor vlakana i vitamina C.
Porcija za odraslu osobu - 380 g
Energetska vrednost porcije - 135 kcal
Natrijum - 220 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 31 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 4 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 21 g
Ugljeni hidrati (%) - 57 %
Vlakna - 9 g
Porcija za odraslu osobu - 190 g
Energetska vrednost porcije - 67.5 kcal
Natrijum - 110 mg
Masti - 2.5 g
Masti (%) - 15.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 2 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 10.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %
Vlakna - 4.5 g