Toggle Navigation

 

Som i povrće u ribljem bujonu (posno)

Riblji bujon odnosno bistru riblju supu možete pripremiti na razne načine, najčešće od sitne ribe, glava ili ribljih ostataka koje ćete skuvati sa puno korenastog povrća, lovorovog lista i bibera u zrnu. Dok se priprema, bujon se ne soli, jer se soli glavno jelo. Takođe, bujon treba obavezno procediti

Plativoo
Priprema

U šerpu staviti riblji bujon i paradajz sok i ostaviti da proključa.

Dodati „zlatnu mešavinu“ povrća (kukuruz, šargarepa, grašak, zelen...) i ribu isečenu na kocke.

Začiniti i kuvati 10-ak minuta.

Čorbu servirati na tanjir i poslužiti uz krišku crnog hleba.

 

Ukoliko se odlučite da za pripremu ovog jela koristite svežu ribu, prilikom kupovine obratite pažnju na čvrstoću tkiva ribe, kao i na sluz na koži ribe koja mora da bude prozirna. Oči ribe trebaju biti bistre i izbočene, a miris ugodan. Kupljenu ribu možete čuvati u frižideru na temperaturi do +4 °C, ali ne duže od jednoga dana
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 1140 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 570 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 400 ml paradajz soka
    • 400 ml ribljeg bujona
    • so
    • biber
    • 200 g crnog hleba
    • 200 g smrznutog mešanog povrća