Toggle Navigation

 

Sardine na rukoli (posno)

Najviše vitamina D nalazimo u mesu riba iz hladnih mora. Takođe, ima ga u mleku, mlečnim proizvodima, žumancima, žitaricama i kvascu. Vitamin D je topiv u mastima što znači da je njegova apsorpcija iz creva usko povezana sa apsorpcijom masti, radom jetre i žuči. Vitamin D deluje na metabolizam kalcijuma, čime reguliše količinu kalcijuma i fosfora u cirkulaciji. Jedan obrok sardine osigurava 40% ukupnih dnevnih potreba za kalcijumom i 20% ukupnih dnevnih potreba za vitaminom D.

Plativoo
Priprema

Crni luk sitno iseći i dodati u posudu sa usitnjenim sardinama.

Na tanjir servirati rukolu, dodati sardine sa lukom, iseckani čeri paradajz i krutone i preliti maslinovim uljem.

Uz predjelo poslužiti i čašu soka od pomorandže

 

Sardine su dobar izvor nezasićenih masnih kiselina, ali i gvožđa, kalcijuma i vitamina D. Upravo kombinacija kalcijuma i vitamina D je značajna za razvoj dece, žena u klimakterijumu i održavanje čvrstine kostiju kod starijih osoba.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 735 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 160 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 367.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 450 g konzervirane sardine
    • 100 g rukole
    • 150 g crnog luka
    • 100 g čeri paradajza
    • 50 g krutona
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 800 ml soka od pomorandže