Toggle Navigation

 

Salata od tunjevine i sušenog paradajza (posno)

Konzervisana tunjevina odličan je izvor dobrih masnoća – omega-3 masnih kiselina. S druge strane, istraživanja su nagovestila da sušeni paradajz može biti od pomoći u prevenciji raka prostate, pa tako uz povrće i napitak od grejpfruta, ovo predjelo predstavlja pravi izbor.

Plativoo
Priprema

Pomešati u činiji tunjevinu, sitno iseckan crveni luk, sušeni paradajz, rukolu i iseckanu zelenu salatu.

Salatu servirati na tanjir i poslužiti uz crni hleb i sok od grejpfruta.

 

Tunjevina je najčešće konzumirana morska riba, zahvaljujući, pre svega, popularnosti konzervisane tunjevine. Svežu tunjevinu češće u ishrani koriste priobalni narodi, dok svi ostali u ishrani pretežno koriste na različite načine konzervisano meso tune. Sušeni paradajz ovom jelu daje mediteransku notu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1030 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 78 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 515 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 14.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 370 g konzervirane tunjevine
    • 100 g rukole
    • 100 g sušenog paradajza
    • 100 g crvenog luka
    • 400 g crnog hleba
    • 1 glavica zelene salate
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak