Napraviti marinadu od soka od limuna, rena, soli, bibera, šećera i maslinovog ulja. Na tanjir poređati šargarepu isečenu na tanke trake, losos, marinirane šampinjone i listove mente, te preliti marinadom. Salatu od dimljenog lososa i mente poslužiti uz integralni hleb.
Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su skuša, sardine, tunjevina, pastrmka ili losos, treba da se nađu na vašem jelovniku najmanje dva puta nedeljno kako bi pozitivno uticale na zdravlje.
Porcija za odraslu osobu - 355 g
Energetska vrednost porcije - 485 kcal
Natrijum - 1700 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 19 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 30 mg
Belančevine - 31 g
Belančevine (%) - 26 %
Ugljeni hidrati - 68 g
Ugljeni hidrati (%) - 55 %
Vlakna - 12 g
Porcija za odraslu osobu - 177.5 g
Energetska vrednost porcije - 242.5 kcal
Natrijum - 850 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 9.5 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 15 mg
Belančevine - 15.5 g
Belančevine (%) - 13 %
Ugljeni hidrati - 34 g
Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %
Vlakna - 6 g