Toggle Navigation

 

Rižoto sa gorgonzolom i bademom

Sušeni cvetni pupoljci tropskog drveta karanfilića imaju široku primenu u kulinarstvu. Većina jela od mesa i ribe sadrže prah ove začinske biljke, koja se koristi i kao dodatak mnogim sosovima, toplim napicima i konzervisanim namirnicama. Jedan do dva karanfilića poboljšaće ukus obroka.

Plativoo
Priprema

Na glavicu crnog luka nabockati karanfilic, staviti u šerpu sa rastopljenim puterom i uljem i dodati pirinač.

Promešati, posoliti, pobiberiti, preliti belim vinom i vodom i kuvati pirinač uz povremeno mešanje 10 minuta.

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti iseckane šampinjone, dodati sitno iseckan beli luk i papričicu isečenu na kolutove. Promešati, posoliti, pobiberiti i posuti seckanim peršunom.

Sjediniti pirinač i šampinjone, promešati i dodati manji deo gorgonzole. Ostaviti rižoto 5 minuta na toplom mestu.

Servirati rižoto na tanjir, posuti preostalom gorgonzolom i listićima badema i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 31 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 31 mg

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Natrijum - 545 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Natrijum - 272.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g pirinča
    • 20 g putera
    • 2 kašike ulja
    • 1 glavica crnog luka
    • karanfilić
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 250 g šampinjona
    • 2 čena belog luka
    • 1 ljuta papričica
    • so,
    • biber
    • peršunov list
    • 60 ml belog vina
    • 100 g gorgonzole
    • 30 g badema