Na glavicu crnog luka nabockati karanfilic, staviti u šerpu sa rastopljenim puterom i uljem i dodati pirinač.
Promešati, posoliti, pobiberiti, preliti belim vinom i vodom i kuvati pirinač uz povremeno mešanje 10 minuta.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti iseckane šampinjone, dodati sitno iseckan beli luk i papričicu isečenu na kolutove. Promešati, posoliti, pobiberiti i posuti seckanim peršunom.
Sjediniti pirinač i šampinjone, promešati i dodati manji deo gorgonzole. Ostaviti rižoto 5 minuta na toplom mestu.
Servirati rižoto na tanjir, posuti preostalom gorgonzolom i listićima badema i poslužiti.
Porcija za odraslu osobu - 220 g
Energetska vrednost porcije - 510 kcal
Belančevine - 13 g
Belančevine (%) - 10 %
Masti - 31 g
Masti (%) - 53 %
Zasićene masti - 9 g
Holesterol - 31 mg
Ugljeni hidrati - 46 g
Ugljeni hidrati (%) - 37 %
Natrijum - 545 mg
Vlakna - 3 g
Porcija za odraslu osobu - 110 g
Energetska vrednost porcije - 255 kcal
Belančevine - 6.5 g
Belančevine (%) - 5 %
Masti - 15.5 g
Masti (%) - 26.5 %
Zasićene masti - 4.5 g
Holesterol - 15.5 mg
Ugljeni hidrati - 23 g
Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %
Natrijum - 272.5 mg
Vlakna - 1.5 g