U šerpu uliti sok od paradajza i belo vino. Dodati začine i kuvati do ključanja.
Filete soma iseći na manje komade, staviti u sos i kuvati dok se riba ne skuva.
Prethodno obarene špagete servirati na tanjir i preliti umakom.
Som (Silurus glanis) dostiže dužinu od 4-5 m i težinu od 400 kg pa po tome predstavlja najveću ribu evropskih slatkih voda. Osim po veličini, ova vrsta je poznata i po dužini života jer može da dostigne starost od preko 100 godina. Meso soma po svom sastavu ima veći sadržaj masti, te je prilikom pripreme potrebno štedljivo dodavati masnoću.
Porcija za odraslu osobu - 295 g
Energetska vrednost porcije - 395 kcal
Natrijum - 380 mg
Masti - 19 g
Masti (%) - 36 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 70 mg
Belančevine - 30 g
Belančevine (%) - 24 %
Ugljeni hidrati - 40 g
Ugljeni hidrati (%) - 40 %
Vlakna - 3 g
Porcija za odraslu osobu - 147.5 g
Energetska vrednost porcije - 197.5 kcal
Natrijum - 190 mg
Masti - 9.5 g
Masti (%) - 18 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 35 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 20 g
Ugljeni hidrati (%) - 20 %
Vlakna - 1.5 g