Toggle Navigation

 

Namaz od dimljene skuše (posno)

Najbolji način čuvanja dimljene ribe je na suvom, u frižideru. Može se namazati neutralnim uljem, pri čemu dugo zadržava svež i lep izgled. Kod dužeg stajanja na dimljenoj ribi se pojavljuje skrama od soli koja je upila vlagu. Pažljivo je treba obrisati kuhinjskim papirom.

Plativoo
Priprema

U blender staviti dimljenu skušu, crni luk isečen na četvrtine, beli luk, margarin,so, peršun, kečap i sok od limuna. Sve dobro usitniti pa namaz rasporediti u činije za serviranje. Dekorisati ga po želji i poslužiti uz integralni hleb i sok od paradajza.

I bez upotrebe soli prilikom pripreme, beleži se visok sadržaj soli u gotovom obroku. Obratite pažnju na upotrebu soli u jelima u kojima se upotrebljavaju namirnice koje su prilikom industrijske prerade već konzervisane solju. O ovome moraju da vode računa naročito osobe sklone visokom pritisku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 1290 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 645 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g dimljene skuše
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 20 g soft margarina
    • biber
    • peršun
    • 50 ml kečapa
    • sok od jednog limuna
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml soka od paradajza - napitak