Toggle Navigation

 

Kruške sa gorgonzolom

S obzirom na to da je, kao i većina voćki bogata vodom (sadrži 84% vode), kruška ima nisku energetsku vrednost (58 kcal u 100 g), ali pruža obilje vitamina i minerala, od vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, preko pantotenske kiseline do vitamina B6 i K, dok su među mineralima najzastupljeniji kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i fluorid.

Plativoo
Priprema

Kruške oljuštiti, preseći na pola, izvaditi sredinu i napuniti usitnjenom gorgonzolom.

Staviti ih u rernu zagrejanu na 200°C, da se zapeku 15-tak minuta.

Zelenu salatu začiniti sa malo ulja i limunovim sokom.

Servirati pečene kruške sa gorgonzolom uz zelenu salatu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 47 mg

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 888 mg

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 23.5 mg

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Natrijum - 444 mg

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 kruške
    • 250 g gorgonzole
    • zelena salata
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • sok od jednog limuna