Toggle Navigation

 

Kroketi od kelja

U kulinarstvu se najviše koristi mladi žućkastobeli kelj koji nema mnogo zrelih, tamno zelenih ovojnih listova.

Plativoo
Priprema

Kelj i bel luk iseckati što sitnije.

U činiji umutiti jaja, brašno, prezlu i začine. Dodati povrće i umutiti lagano varjačom.

Kašikom vaditi po malo mase i peći u zagrejanom ulju.

Krokete ređati na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Skuvati bešamel sos.

Serirati krokete na tanjir i preliti bešamelom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 24 mg

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Natrijum - 139 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 12 mg

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Natrijum - 69.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Bešamel sos:
    • 20 g brašna
    • biber
    • 20 g putera
    • 300 ml mleka
    • so,
    • muskatni oraščić
  • Ostali sastojci:
    • 400 g barenog kelja
    • 1 čen belog luka
    • 2 jaja
    • 20 g prezle
    • dodatak jelu
    • ulje za prženje
    • 50 g brašna
    • biber
Ključne reči:
kelj jaja brašno prezla beli luk